2-12-18

Faxe Kalkbrud er et kalkbrud i udkanten af Faxe. Brydningen startede i begyndelsen af 1200-tallet. I 1600-tallet suppleredes med kalkbrænding.

Siden 1884 er brydningen drevet af Faxe Kalk A/S, som i dag (2015) ejes af belgiske Lhoist Group, der har produktion i 25 lande. Der produceres mange former for kalk, bl.a. brændt kalk, kalk til teknisk brug, samt jordbrugs- og foderkalk.

Kalken er ca. 63 mill. år gammel og stammer fra en hævet havbund fra Danientiden i begyndelse af Palæogen. Der er rig mulighed for at finde fossiler.

Ved Faxe findes en egentlig koralbanke, hvor et åbent netværk af grenede koraller har samlet slam og andet sedimentmateriale. Bjergarten er generelt stærkt hærdnet, men kan være meget porøs. Koralkalken dækker et område på ca 2 km², hvor den findes vekslende med bryozobanker, der har vokset ind mod og over små koralbanker eller rev. I kalkbruddet ved Faxe kan man finde mange fossiler af de mange havdyr der levede her, f.eks. hajer, blæksprutter, krabber, fisk, søpindsvin, muslinger, snegle og mange flere. Der er fundet mere end 500 forskellige arter havdyr.

Reklamer
Billede | Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s